deltio_tipou120190423070417.JPG

Υπογραφή Συμβολαίων για την ανάληψη έργου

20/03/2019

Δελτίο Τύπου

Υπογραφή Συμβολαίων για την ανάληψη έργου με τίτλο «Αρχείο της Ιστορίας των Γυναικών: Κυπριακή Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη για το Φύλο»

Το Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας και το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας υπόγραψαν σήμερα το συμβόλαιο σχετικά με την υλοποίηση του έργου «Αρχείο Ιστορίας Γυναικών: Κυπριακή Διαδικτυακή Βιβλιοθήκη για το Φύλο».

Την υλοποίηση του έργου έχει αναλάβει το Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας σε  συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Κέντρο Ισότητας και Ιστορίας του Φύλου.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Restart «Κοινωνική Καινοτομία 2016-2020», του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας και  συγχρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ. 

Στόχος του έργου είναι η ανακατασκευή της ιστορίας των γυναικών της Κύπρου. Συγκεκριμένα πρόκειται να περιλάβει την περίοδο από τα τέλη του 19ου μέχρι το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Κύριος στόχος είναι  να προβληθεί η αθέατη συμβολή των γυναικών στην κοινωνία μας, να  καταρρίψει ιστορικούς μύθους και να καταπολεμήσει τα ιστορικά στερεότυπα όσον αφορά τις γυναίκες και το φύλο · να παρέχει γνώσεις και πρότυπα και να βοηθήσει τις σύγχρονες γυναίκες της Κύπρου να διεκδικήσουν και να βελτιώσουν το ρόλο τους στην κοινωνία, κατανοώντας καλύτερα τις ρίζες της ανισότητας τους.

Η διαδικασία αυτή θα αντιμετωπίσει ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα προβλήματα στην Κύπρο και στην Ευρώπη: την φυλετική ανισότητα και τα κοινωνικά στερεότυπα.  Αυτές οι ανισότητες και τα στερεότυπα που θέτουν τις γυναίκες σε υποδιαίστερη θέση, παράγονται και αναπαράγονται συνεχώς μέσω πολλαπλών μηχανισμών και δομών. Η ιστορία αποτελεί σημαντικό φορέα σε αυτή τη διαδικασία γιατί καθορίζει τις σημερινές αντιλήψεις και συμπεριφορές. Με άλλα λόγια, στοχεύουμε να ανακατασκευάσουμε την ιστορία του φύλου και να καταρρίψουμε τα στερεότυπα μέσω του τρόπου που λέμε και κατανοούμε το παρελθόν, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό καθορίζει το παρόν.   

 

Λευκωσία

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019