ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ20190726090731.jpg

Δημοσιογραφική Διάσκεψη

07/06/2019

                                        Κάθε φορά που ένα κορίτσι ανοίγει ένα βιβλίο για να βρει μια ιστορία χωρίς γυναίκες, μαθαίνει ότι αξίζει λιγότερο

Myra Pollack Sadker

 

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Απριλίου διάσκεψη τύπου με θέμα την έναρξη του προγράμματος «Αρχείο Ιστορίας Γυναικών: Κυπριακή Διαδικτυακή Βιβλιοθήκη για το Φύλο». Το έργο υλοποιείται από το Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Κέντρο Ισότητας και Ιστορίας Φύλου. Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Restart «Κοινωνική Καινοτομία 2016-2020», του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας και  συγχρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ.

Όπως σημείωσε η Δρ. Σωτηρούλα Γιασεμή, εκ μέρους του Ινστιτούτου Ερευνών Προμηθέας, το συγκεκριμένο πρόγραμμα φιλοδοξεί να συμβάλει στην προσπάθεια γεφύρωσης των έμφυλων ανισοτήτων και στη βελτίωση του ρόλου της γυναίκας στην κυπριακή κοινωνία. Το σχέδιο θα καλύψει την περίοδο από τα τέλη του 19ου μέχρι το πρώτο μισό του 20ου αιώνα  και φιλοδοξεί να ανακατασκευάσει, στο μέτρο του εφικτού, την ιστορία των γυναικών της Κύπρου προβάλλοντας την αθέατη συμβολή των γυναικών στην κοινωνία μας, με στόχο να καταρρίψει ιστορικούς μύθους που αφορούν στις γυναίκες και το φύλο και οι οποίοι λειτουργούν αποτρεπτικά στην ικανότητα των σύγχρονων ατόμων και κοινωνιών να ξεπεράσουν τα στερεότυπα των φύλων και να γίνουν παράγοντες θετικής αλλαγής.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία μιας διαδικτυακής βάσης δεδομένων -η Κυπριακή Διαδικτυακή Βιβλιοθήκη για το Φυλο (CLiO – Cyprus Library Online)- η οποία θα είναι ελεύθερα προσβάσιμη σε όλους και η οποία θα φιλοξενήσει όλα τα δεδομένα που θα έχουν συλλεγεί στη διάρκεια υλοποίησης του σχεδίου. Μεταξύ των δεδομένων θα περιλαμβάνονται πρωτογενείς πηγές, όπως συνεντεύξεις, δευτερογενείς πηγές όπως δημοσιεύματα σε εφημερίδες και περιοδικά, ιδιωτικά αρχεία ατόμων ή οργανώσεων, κτλ.

Η Άντρεα Νεοφύτου, ερευνήτρια στο Κέντρο Ισότητας και Ιστορίας του Φύλου, ανέφερε ότι η ιδέα για τη δημιουργία ενός ιστορικού αρχείου για την ιστορία των γυναικών προέκυψε από τη διαπίστωση ότι στις κυρίαρχες ιστορικές αφηγήσεις η γυναικεία παρουσία είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Η αορατότητα των γυναικών στην ιστορική αφήγηση αποτελεί ένα ξεχωριστό επιστημονικό αντικείμενο, που απασχολεί ερευνήτριες και ερευνητές σε διεθνές επίπεδο. Το έργο αυτό επιχειρεί να καλύψει ένα μέρος αυτού του κενού στην Κύπρο όπου η απουσία των γυναικών εντοπίζεται σε πολλαπλά επίπεδα όπως στα σχολικά εγχειρίδια, τα ιστορικά μνημεία, την ακαδημαϊκή ιστοριογραφία, την ονοματοδότηση των δρόμων και άλλα.

Η Δρ. Μιράντα Χρίστου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό μέρος του προγράμματος, στόχος του οποίου όπως είπε, είναι η ανάπτυξη και ο σχεδιασμός αποτελεσματικής παιδαγωγικής προσέγγισης όσον αφορά θέματα αλλαγής των έμφυλων στερεοτύπων. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία εκπαιδευτικής εργαλειοθήκης (educational kit) ανοικτής πρόσβασης έτσι ώστε ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να έχουν πρόσβαση σε έτοιμο εκπαιδευτικό υλικό σε σχέση με την ιστορία των γυναικών στην Κύπρο.

Στη διάσκεψη παρουσιάστηκε και η επίσημη ιστοσελίδα του έργου, η οποία θα φιλοξενήσει και τη διαδικτυακή βιβλιοθήκη που θα λειτουργεί με μηχανή αναζήτησης δεδομένων. Ο σύνδεσμος για την ιστοσελίδα είναι  www.clioforgender.com. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν με στο clioforgender@gmail.com ή να καλέσουν στο 22432111.

 

Παρακολουθείστε την διάσκεψη τύπου εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=fNteVquuNJg&feature=youtu.be