Αρχείο Ιστορίας Γυναικών: Κυπριακή Διαδικτυακή Βιβλιοθήκη για το Φύλο

Συλλογή δεδομένων που αφορούν την ύπαρξη και της δράση της γυναίκας στην Κύπρο από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ου.Στο αρχείο περιλαμβάνονται πρωτογενείς πηγές, όπως συνεντεύξεις με γυναίκες οι οποίες άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία αλλά και ειδικούς σε ζητήματα φύλου.Περιλαμβάνονται επίσης δευτερογενείς πηγές όπως δημοσιεύματα σε εφημερίδες και περιοδικά τα οποία καταγράφουν σημαντικές πτυχές της γυναικείας παρουσίας στον τόπο μας.Ένα άλλο σημαντικό μέρος του αρχείου αποτελούν τα δεδομένα που έχουν συλλεγεί από τα προσωπικά αρχεία γυναικών με πλούσια δράση καθώς και από τα αρχεία οργανώσεων που αναπτύσσουν δράση στον τομέα των δικαιωμάτων των γυναικών.Τέλος παρατίθεται ένας κατάλογος με βιβλιογραφία η οποία μπορεί να φανεί χρήσιμη στην μελέτη σχετικών ζητημάτων.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ

  • Μπορεί να γίνει αναζήτηση σε οποιοδήποτε πεδίο μέσω του drop down list
  • Σε περίπτωση που ΔΕΝ καταχωρηθεί καμία λέξη εύρεσης και πατήσετε επάνω στο μεγεθυντικό φακό τότε θα εμφανιστούν όλα τα αποτελέσματα της βάσης δεδομένων με ημερομηνία καταχώρησης και ακολούθως μπορεί να γίνει επιλογή μέσω του drop down list
  • Με την καταχώρηση οποιασδήποτε λέξης θα εμφανιστούν όλες οι καταχωρήσεις που περιέχουν τη συγκεκριμένη λέξη

Σύνθετη αναζήτηση

  • Με την καταχώρηση δύο λέξεων θα εμφανιστούν όλες οι καταχωρήσεις που περιέχουν τουλάχιστον μία από τις δύο λέξεις
  • Με την καταχώρηση δύο λέξεων με θετικό πρόσημο πριν από την κάθε μία (+) θα εμφανιστούν όλες οι καταχωρήσεις που περιέχουν και τις δύο λέξεις (π.χ. +γυναικεία +ψήφος)
  • Με την καταχώρηση δύο λέξεων, η μία με θετικό πρόσημο (+) η δεύτερη με αρνητικό πρόσημο (-) θα εμφανιστούν όλες οι καταχωρήσεις που περιέχουν την πρώτη λέξη αλλά όχι τη δεύτερη (π.χ. +συνέδριο -ΠΟΔΓ)
  • Με την επιλογή μιας κατηγορίας στο drop down list θα ληφθεί υπόψη μόνο η συγκεκριμένη κατηγορία, ενώ εάν επιλεχθούν περισσότερες θα γίνει αναζήτηση συνδυαστικά.

Προσφατες Καταχωρησεις

Συνέδριο CLiO for Gender -Cyprus Library Online

31/03/2021

Το Συνέδριο παρουσίασε τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου «Αρχείο Ιστορίας Γυναικών: Κυπριακή Διαδικτυακή Βιβλιοθήκη για το Φύλο» που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας, το Κέντρο Ισότητας και Ιστορίας Φύλου (Κ.Ι.Ι.Φ.) και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

 

"Εστιάδες" Φιλολογική Δεκαπενθήμερος Εφημερίς Κυριών, 1913-1914 (Έτος Α' και Β')

31/03/2021

"Εστιάδες", Φιλολογική Δεκαπενθήμερος Εφημερίς Κυριών. Έτη Α' και Β', Τεύχη 1-27, (1913-1914). Η εφημερίδα εκδίδεται στην Αμμόχωστο από την Διευθύντρια, Συντάκτρια και Ιδιοκτήτριά της Περσεφόνη Παπαδοπούλου